Nem elég a sima törlés az adatok megsemmisítéséhez

Forrás: computerworld.hu | 2019. szeptember 18.

A technológia gyors ütemű fejlődésével pár évente biztosan lecseréljük informatikai eszközeinket. De tisztában vagyunk vele, mi minden marad leselejtezett tárgyaink háttértárain?

Sokan azt hiszik, hogy az adatok megsemmisítéséhez egy sima törlés is elegendő, ám azt kevesen tudják, hogy törléskor valójában nem az adatok tűnnek el, hanem csak azok a rekordok, amelyek megmondják, hol vannak valójában az adatok. Az ilyen háttértárakon lévő fájlokat megfelelő célprogramokkal később könnyedén elő lehet hívni, ezért érdemes nagyon odafigyelni, mikor megválunk eszközeinktől – figyelmeztet Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője.

Alig egy hónapja történt, hogy valaki vett egy használt számítógépet az egyik vidéki város piacán, majd otthon észrevette, hogy a gép merevlemeze tele van kórházi adatokkal, zárójelentésekkel, boncolási jegyzőkönyvekkel, csupa kiemelten védendő, egészségügyi személyes adattal. Szintén megtörtént eset, hogy egy piacon vásárolt merevlemezen repülőtéri biztonsági rendszerek tervrajzai voltak, egy másik alkalommal pedig egy általános iskola korábbi gépének winchesterét sikerült valakinek megvennie, rajta az összes évfolyam tanulóinak adataival, családlátogatások jelentéseivel, osztályfőnökök beszámolóival, rászorultsági kérelmekkel, rendezvényfotókkal.

A teljes cikket a computerworld.hu oldalon lehet elolvasni!

Tovább az eredeti cikkhez!
Vissza a hírekhez!