Ez a cégek négy nagy kihívása a kibervédelemben

Forrás: origo.hu | 2019. október 28.

Mi akadályozza a jobb védekezést, és mit tehetnek a biztonság növeléséért?

2019 első felében több mint 3800 jelentős mértékű adatszivárgási incidens történt, amelyek összesen mintegy 4,1 milliárd adatrekordot érintettek. Ez az előző év azonos időszakához képest több mint 50 százalékos növekedést jelent mind a rekordok, mind pedig az incidensek számában. Mi akadályozza a szervezeteket abban, hogy jobban védekezzenek, és mit tehetnek a biztonság növeléséért? Erre kereste a választ a Micro Focus legfrissebb kutatásában.

A Micro Focus szakértői 2008 óta rendszeres időközönként elkészítik a State of Security Operations elemzést, amelyben több száz biztonsági műveleti központ (Security Operations Center – SOC) működését vizsgálják világszerte. Azt tanulmányozzák, mennyire működnek hatékonyan ezek a központok, és mennyire felkészültek arra, hogy leküzdjék az aktuális kihívásokat. A legfrissebb eredmények szerint a legtöbb helyen komoly nehézségekkel szembesülnek az alacsony költségvetések és a munkaerőhiány miatt, illetve a célok és folyamatok megfelelő meghatározásával is akadnak problémák.

Jó hír azonban, hogy az automatizáció és az új technológiák segíthetnek felülkerekedni ezeken az akadályokon.

Vadászat a tehetségekre
A jelentésben évek óta a toplistán szerepel a kihívások között a szakemberhiány, és nincs ez másként napjainkban sem. Egyes központoknál arra panaszkodtak, hogy ez olyan méreteket öltött, hogy a szakembereiket megkörnyékezik más szervezetek, és megpróbálják átcsábítani magukhoz. A Micro Focus megfigyelései szerint a megfelelő érettségi szinten, nagy teljesítménnyel működő biztonsági központokra jellemző, hogy megfelelő tudású és méretű szakembergárdával rendelkeznek ahhoz, hogy gyorsan tudják kezelni az eseményeket, akár nagyobb mennyiségben is.

Ahhoz, hogy meg tudják tartani alkalmazottaikat, rendszeresen szerveznek továbbképzéseket, és jól átlátható karrierutat biztosítanak számukra.

Harc a költségvetésért
A Micro Focus ügyfelei körében egyre gyakrabban fordul elő, hogy nehézséget okoz a biztonsági központ finanszírozása: úgy tapasztalják, nem jut elég összeg erre a célra, amire sok helyen a külső támogatás bevonása a válasz. Egy friss kutatás szerint a biztonsági műveleti központok közel 60 százaléka vesz igénybe külsős szakértelmet egyes folyamatainál. Ez a jelenség is közrejátszott abban, hogy a Micro Focus tavaly vállalatbiztonsági kompetenciaközpontot nyitott Budapesten, hogy segítséget nyújtson azon magyarországi ügyfeleinek, amelyeknek többek között ilyen jellegű támogatásra is szükségük lehet.

A teljes cikket az Origo oldalán lehet elolvasni!

Tovább az eredeti cikkhez!
Vissza a hírekhez!