Ne engedje magát manipulálni! – Tanulságos történetek a közelmúltból

Forrás: napi.hu | 2019. október 27.

A manipulált videók és hangok hatásos eszköznek tűnhetnek, ha csalásról vagy félreinformálásról van szó, de egy átlagos felhasználóra az olyan hírek is a frászt hozhatják, amelyek arra utalnak, hogy a mobileszközei felett bűnözők átvehetik az irányítást és a tudta nélkül azt csinálnak vele, amit csak akarnak. Ezekről a veszélyekről, illetve az elmúlt időszakban napvilágra került deepfake csalások és a mobiltelefonokkal kapcsolatban emlegetett SIM-kártyás sérülékenységes sztorikról beszélgettünk a Sophos IT-biztonsági cég egyik szakértőjével. Utóbbi két eset érdekes tanulsággal szolgálhat.

A küszöbön álló 5G-vel szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az új technológia még inkább növelni fogja a támadási felületet, hiszen a használati eszközeinknek egyre nagyobb része lesz az internetes hálóra kötve, miközben a digitális bűnözők több támadási módszert és gyakran több kártevőt is használnak a lehető legtöbb profit megszerzéséért. Ugyanakkor az is elmondható, hogy egyre komolyabb és egyre több kibertámadásra is fény derül, ami pedig nem kismértékben a helyi szabályozások szigorodásának és az uniós adatvédelmi rendeletnek (GDPR) köszönhető, hiszen az incidenseket most már jelenteni kell.

Az utóbbi időben két olyan eset (deepfake csalások, SIM kártyák sérülékenysége) is volt, amelyek azt az érzetet kelthették egy átlagfelhasználóban, hogy meglehetősen nagy pácban vagyunk, a technológia a fejünkre nő és teljesen kiszolgáltatottá válunk.

A Sophos senior biztonsági tanácsadójával, John Shierrel ezek apropóján arról beszélgettünk, mennyire lehet realitás, hogy a világunk a feje tetejére áll és az átlag felhasználó számára megállapíthatatlan lesz, mi a valóság és mi a hamisítvány, illetve hogy a deepfake modulok kiberbűnözők általános eszközeivé válhatnak-e, ha pénzhez akarnak jutni?

A teljes cikket a Napi.hu oldalán lehet elolvasni!

Tovább az eredeti cikkhez!
Vissza a hírekhez!