Új adatvédelmi zűrzavart is okozhat a járvány

A szükségállapot elrendelése óta többször is előfordult, hogy a rendőrség igazoltatáskor lefényképezte a személyigazolványokat és nyilatkozatokat. Az oktatásban és az üzleti életben is nagy zűrt okozott a járvány, hiszen az otthoni tanulás és munkavégzés gyakran olyan felületeken zajlik, amelyek adatvédelmi szempontból kritikusak és veszélyesek.

Mivel az átállás túl gyors volt, így két alapvető probléma lehet a gyökere egy újabb adatvédelmi zűrzavar kirobbanásának.

– a hekkerek kihasználják a munkavállalók felkészületlenségét

– a felhasználók nem ismerik eléggé az új eszközöket

Nagy port kavart a Zoom is

A videokonferencia appok piacvezető szolgáltatása, a Zoom igen népszerűvé vált az elmúlt hónapokban, különösen az oktatás területén. Rohamosan nőtt az aktív felhasználók száma, viszont számos funkciója felvet adatvédelmi kérdéseket. Az app lehetővé teszi a munkavállalók aktivitásának ellenőrzését azok hozzájárulása nélkül, valamint rögzíthetők a meetingek szintén beleegyezés nélkül. Az applikáció adatkezelési tájékoztatója nem fogalmazott elég egyértelműen az adatok gyűjtéséről, felhasználásáról és azok továbbításáról harmadik fél számára.

Nem csak a Zoom-ról van szó..

A videókonferencia szolgáltatások körében előfordult olyan eset is, amikor rosszindulatú külső személyek csatlakoztak beszélgetésekhez és tárgyalásokhoz, oda nem illő tartalmakat osztottak meg a meetingek megzavarása és meghiúsítása céljából.

Előfordult olyan eset is, amikor a hekkerek

– átvették az irányítást mikrofon és webkamera fölött,
– feltörtek érzékeny adatokat és elérhetővé tettek több ezer jelszót.

Amikor nem véded megfelelően az adatokat, állandóan rettegned kell:

– mikor támad meg egy hekker
– mikor lop meg egy munkavállaló
– mikor büntetnek meg a gyenge adatvédelem és adatkezelés miatt

Nem tudod, hogy indulj el?

– segítünk kiválasztani a megfelelő szoftvereket
– segítünk megfelelni a GDPR követelményeinek

Segítséget kérek!

GDPR-kompatibilis szoftverek home office támogatására

SzoftverekMaximális IT biztonság