Indul az ellenőrzés – a KKV-k sem dőlhetnek hátra!

Forrás: privatbankar.hu | 2018. június 29.

Várhatóan a multik kerülnek először a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) célkeresztjébe a GDPR betartására vonatkozó vizsgálatoknál – a Delolitte szerint legalábbis erre lehet számítani a kormány által benyújtott törvénymódosítási javaslatból.

A május 25-én életbe lépett új európai uniós általános adatvédelmi rendelet a várakozások szerint  jelentős változásokat hoz majd az Európai Unióban a személyes adatok kezelésében. . Az előírással kapcsolatban az egyes tagállamoknak jogharmonizációs feladatai vannak, és a magyar kormány 2018. 06. 19-én előterjesztést nyújtott be az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény az Európai Unió adatvédelmi reformjával összefüggő átfogó módosításával kapcsolatban.

A javaslathoz fűzött indoklásban a kormány egyértelműen kifejezte, hogy a GDPR szabályait elsősorban a tagállami jogrendszerek közötti különbséget kihasználó multinacionális gazdasági társaságok ellen fellépve szükséges alkalmazni. Deloitte Legal Ügyvédi Iroda adatvédelmi szolgáltatásokért felelős ügyvédje elmondta: ez alapján NAIH elsősorban a multinacionális vállalatokat fogja ellenőrizni, míg a többi gazdasági szereplő, így a kis- és középvállalkozások tekintetében a kormány megengedőbb álláspontot fogalmazott meg a törvényjavaslat indoklásában.

Majoros Gábor hozzátette: esetükben az arányosság elvét figyelembe véve a figyelmeztetés jogkövetkezményét indokolt alkalmazni, de a NAIH egyik közelmúltban közzétett döntését figyelembe véve ezek a társaságok sem mentesülnek a bírságolás alól.

A cikk teljes egészében a privatbankar.hu oldalán olvasható!

Tovább a cikkhez!
Vissza a hírekhez!