A Google munkatársai nem hallgatózhatnak Európában         

Forrás: index.hu | 2019. augusztus 03.

Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztos az unióban érvényes adatvédelmi rendeletre hivatkozva elérte, hogy a Google dolgozói ne hallgathassanak bele azokba a beszélgetésekbe, amiket a Google virtuális asszisztense rögzít. A cég pedig megígérte, hogy az elkövetkezendő három hónapban az Európai Unió 28 országában felfüggesztik ezen tevékenységüket. Azért csak ilyen rövid időre, mert ez a maximális időtartam, amit a GDPR rendelet engedélyez – írja a Local. de.

A döntés hátterében egy nemrég kirobbant botrány állhat. A VRT médiatársasághoz olyan beszélgetéseket juttattak el, amiket a Google Asszisztens rögzített titokban. A felvételeken hallható, ahogyan a gyanútlan okoseszköz-tulajdonosok életük minden részletét megbeszélik. A Google szerint egy olyan szakértő szivárogtathatta ki a beszélgetéseket, akit azzal bíztak meg, hogy segítsen a hangfelismerés fejlesztésében. Ez a feladat azzal járt, hogy össze kell hasonlítani a hangfelvételeket a mesterséges intelligencia által készített kivonatokkal, hogy kiderüljön, utóbbi mennyire pontos vagy éppen pontatlan.

A kaliforniai gigacég hozzátette, munkatársaik csak a hangadatoknak 0,2 százalékához férhettek hozzá, és ezek nem voltak összekötve a felhasználói fiókokkal. Hozzátették, aki akarja, saját kezűleg kikapcsolhatja az adatrögzítést, de természetesen felülvizsgálják az eddigi adatkezelési gyakorlatot, hogy a jövőben ne történhessenek ilyen vagy ehhez hasonló esetek.

Pár nappal ezelőtt egyébként az Apple is gyanúba keveredett. Egy névtelenséget kérő illető azt állította, a Siri nevű asszisztens fejlesztésén dolgozó alvállalkozók olyan beszélgetéseket hallgatnak vissza, amelyeket a felhasználók tudta nélkül vett fel az eszköz.

Az eredeti cikket az Index oldalán lehet elolvasni!

Tovább az eredeti cikkhez!
Vissza a hírekhez!