GDPR miatti kiegészítő normákat tartalmaz a törvényjavaslat!

Forrás: kormany.hu | 2018. június 26.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénynek az Európai Unió adatvédelmi reformjával összefüggő módosításáról, valamint más kapcsolódó törvények módosításának általános vitájában 2018. június 26-án az Országgyűlésben Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy 2018. május 25-e óta a tagállamokban kötelezően alkalmazott adatvédelmi rendelet miatt múlt héten fogadott el egy törvénymódosítást az Országgyűlés.

A még ki nem hirdetett, szintén az információs önrendelkezési jogról szóló törvényt módosító jogszabály a GDPR végrehajtásához „nélkülözhetetlenül szükséges rendelkezéseket” állapítja meg, adatvédelmi felügyelő hatóságként jelölte ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH) – magyarázta. Hozzátette: a mostani törvényjavaslat további kiegészítő, a hatóság eljárását, működését szabályozó normákat tartalmaz.

Ismertetése szerint a módosítással átalakul az információs önrendelkezési jogról szóló törvény tárgyi hatálya. Kifejtette: csak a bűnüldözési, a nemzetbiztonsági és a honvédelmi célú adatkezelés esetén maradna fenn a törvény kódex jellege, azaz azon tulajdonsága, hogy az általánosan horizontálisan alkalmazandó adatvédelmi rendelkezéseket ez a jogszabály tartalmazza. Megjegyezte, a bűnüldözés területén csak irányelvi szabályokat alkotott az EU, azaz ezt a területet a magyar jogalkotónak kell teljes körben, általánosan szabályozni.

A cikket a kormany.hu oldalán lehet továbbolvasni!

Tovább a cikkhez!
Vissza a hírekhez!