Most derült ki: európaiak is érintettek a Facebook lehallgatós botrányában

Forrás: hvg.hu | 2019. augusztus 28.

Több száz alvállalkozó segítségével elemezte a Messenger-beszélgetéseket a Facebook. A cég akkor tagadta, hogy európai felhasználók is érintettek lennének a botrányában, ám a Politico most arról ír: EU-s országokból származó hangmintákat is rögzítettek.

Biztosan lesz még visszhangja a Facebook legfrissebb botrányának, melynek előzményeiről a Bloomberg számolt be. A lap arról írt, hogy a Facebook harmadik félnek is kiadta a felhasználók hangüzeneteit. Azokról a mintákról van szó, amiket a Messengeren gyűjtött be a cég, hogy alvállalkozók leiratot készítsenek belőlük.

A Facebook mindeddig tagadta, hogy ilyen gyakorlatot követne, de amikor a Bloomberg publikált cikkét, úgy reagáltak: többet nem csinálják. A közösségi oldal azzal védekezett, hogy csak azoknak a felhasználóknak a beszélgetéseiből készült leirat, akik erre engedélyt adtak, illetve kijelentették:

”európai uniós felhasználók nem voltak benne érintettek.

A Politico most arról számolt be, hogy a Facebook nem teljesen mondott igazat, ugyanis 14 EU-s ország 48 felhasználójának beszélgetéseit szintén feldolgozták, ugyancsak a tudtuk nélkül. A lap szerint így most minden érintett ország saját hatáskörében vizsgálatot indíthat az ügyben.

A hírek szerint a Facebook a mesterséges intelligenciája segítségével alakította a beszélgetéseket szöveggé, hogy ellenőrizzék, mennyire pontosan dolgozik a rensdzer. A feladatot elvégzésével megbízott alvállalkozók nem tudták, honnan származnak a leiratok, a Facebook arról sem adott nekik tájékoztatást, mit csinál majd az összegyűjtött mintákkal.

Az ügyben érintett munkatársak nem voltak épp boldogok a közösségi oldal hozzáállása miatt, főleg, hogy a leiratok pontosságának ellenőrzéséhez meg is kellett hallgatniuk a felvételeket. Úgyhogy most lett csak igazán fontos, hogy átgondolja, törli-e magát az oldalról.

 

Az eredeti cikket a HVG oldalán lehet elolvasni!

Tovább az eredeti cikkhez!
Vissza a hírekhez!