Brutális büntetést kaphat a Google

Forrás: Computerworld.hu | 2020.09.22.

A cég YouTube platformja ellen Nagy-Britanniában indítottak pert fiatalkorúak adatvédelmi jogainak megsértéséért. Ha a portál veszít, 2,2 milliárd eurót kell fizetnie.

Nagy-Britanniában beperelték a Google YouTube platformját, amiért a gyerekek online nyomkövetésével törvényt sért. A keresetet hivatalosan Duncan McCann adatvédelemre szakosodott ügyvéd nyújtotta be a jogászokból álló Foxglove csoport támogatásával, a követelt összeg pedig nem kevesebb, mint két milliárd font, vagyis 2,2 milliárd euró. Bár ez még mindig simán kifizethető egy ilyen méretű gigacégnek, de azért már szemmel látható összeg ahhoz, hogy komolyan kelljen venni.

A panasz szerint a YouTube rendszeresen megsérti a fiatalkorúak adatvédelmét biztosító brit törvényeket, valamint az EU-s GDPR-t, és sok milliónyi fiatalkorú adatait használja fel reklámtevékenységhez, köztük olyanokét is, akiknek az életkora még a 13 évet sem éri el. A YouTube a szolgáltatást használó minden gyerek adatait begyűjti, és értékesíti a hirdetőknek, akik célzott reklámokat helyeznek el a YouTube webhelyén. És teszi mindezt úgy a platform, hogy az érintettek szüleitől nem kér semmiféle hozzájárulást.

A YouTube szóvivője nem kommentálta a pert, csupán annyit mondott, hogy a videomegosztó platform nem a 13 alattiakat célozza. Ez persze önmagában még kevéssé állhat meg a bíróságon, ha szétcincálják például a felhasználási feltételekben foglaltakat, de még ez sem feltétlenül védi meg a Google-t, hiszen a gyerekekkel kapcsolatban simán megállhat egy olyan vád is, hogy őket külön figyelmeztetni kéne a korhatáros használatra, valamint az adataik felhasználására és annak következményeire, hiszen számukra egy ilyen felhasználási szerződés érthetetlen jogi katyvasz.