Szigorúbban kell venni az arcfelismerő szoftverek használatát

Forrás: origo.hu | 2019. október 05.

A Világgazdasági Fórum szakértője szerint mivel egyre több arcfelismerési technológiát használnak a biztonság fokozásának érdekében, ezért a kormányoknak figyelembe kell venniük az emberek magánéletét is, és szigorúbb szabályozásra van szükség – összegzi a CNBC.

Az arcfelismerő szoftverek videó és képanyag alapján képesek azonosítani az embereket, a mesterséges intelligencia, a nagyfelbontású térfigyelő kamerák, valamint a távoli érzékelők pedig megerősítették ezt a technológiát és kibővítették a felhasználhatóságát is.

„A probléma kétoldalú: először ott van az arcfelismerési technológia kormányzati felhasználása, majd pedig a vállalati használata”

– nyilatkozta Kay Firth-Butterfield, a WEF mesterséges intelligenciával foglalkozó cég vezetője.

Az egyénről gyűjthető adat hatalmas mennyiségű, és felvetődik a magánélet védelme is. A biometrikus adatgyűjtés többi eleméhez képet – mint az ujjlenyomat leolvasás, vagy az írisz letapogatás – az arcfelismerő technológiák anélkül gyűjthetnek információt, hogy arról az emberek tudnának.

A pénteken kiadott jelentésben a WEF szerint a kormányoknak cselekedniük kell az arcfelismerő rendszerek tisztességes és átlátható használatának biztosítása érdekében.

A cég szerint olyan gyakorlatot kell megfogalmazni, amely biztosítja az egyéni jogok védelmét és irányítja a technológia társadalmilag előnyös fejlődését.

Az teljes cikket az Origo oldalán lehet elolvasni!

Tovább az eredeti cikkhez!
Vissza a hírekhez!