A GDPR utolérte a cégeljárást is – módosuló rendeletek, frissülő nyomtatványok

Forrás: adozona.hu | 2018. július 10.

A Ctv. 10. § (4) bek. szerint: „Ha a cégiratban a jogszabályban előírt, illetve a cégjegyzék adattartalmát meghaladó személyes adat kerül feltüntetésre, a cégiratot szerkesztő jogi képviselő köteles felhívni a természetes személy figyelmét arra, hogy a személyes adatának az okiratban való feltüntetéséhez való hozzájárulása egyben azzal is jár, hogy az a cégiratok nyilvánosságának elve alapján bárki számára megismerhetővé válik.” – írja 504. számú hírlevelében a Budapesti Ügyvédi Kamara.

Azaz a GDPR sikeresen elérte a cégjogot is. Ezért az összes, benyújtásra kerülő cégiratban ellenőrizni célszerű, hogy nincs-e olyan személyes adat feltüntetve, amit a Ctv. 24-29. cikkei vagy a Ptk. nem írnak elő kötelezően.

A jövőben az összes ilyen személyes adat feltüntetése kerülendő. A már aláírt vagy aláírás alatt lévő iratoknál a cégbírósági benyújtást megelőzően a fenti figyelemfelhívást tartalmazó hozzájáruló nyilatkozatot kell beszerezni, vagy lehet, hogy olykor egyszerűbb újra aláíratni az adat nélkül.

A teljes cikket az Adózóna oldalán érhetjük el!

Tovább a cikkhez!
Vissza a hírekhez!