10 000 milliárd forintnyi összegbe kerülhet a Marriottnak, hogy ellopták tőlük 327 millió vendég adatait

Forrás: hvg.hu | 2018. december 04.

Az amerikai Charles E. Schumer szenátor szerint a Marriott minden olyan vendégének, akinek ellopták az útlevélszámát, 31 ezer forintnyi összeget kellene hogy fizessen.

Az év (eddigi) legsúlyosabb adatszivárgására derült fény pénteken, amikor bejelentették: meghackelték a világ legnagyobb szállodaláncát, 500 000 000 vendég adatai kerültek veszélybe. A támadást a szállodalánc közlése szerint a hotel egyik adatbázisa, a Starwood szerverei ellen követték el, még szeptember 10-e előtt, de az ügyben indított nyomozás kiderítette, az elkövető már 2014-ben is hozzáfért a rendszerhez. Ha csak a leendő büntetést nézzük, mindez igen sok pénzébe kerül majd a szállodaláncnak, de ezen kívül is lehet még kiadása a vállalatnak.

The Washington Post beszámolója szerint az amerikai Charles E. Schumer szenátor felszólította a Marriottot, hogy fizessen kártérítést azoknak a vendégeknek, akik az adatszivárgásban érintettek. A politikus egész pontosan azt akarja, hogy 110 dollárt (kb. 31 ezer forint) adjanak nekik, ami fedezné egy új útlevél kiállításának költségeit.

Mindez igen komoly kiadás lehet a Marriott számára, a becslések szerint ugyanis 327 millió vendég esetében lehet nagyon komoly a baj, az ő esetükben ugyanis neveket, e-mail-címeket, telefon- és útlevélszámokat, születési dátumokat lophattak a hackerek, de hozzáférhettek a be-, valamint kicsekkolások időpontjaihoz tartozó információkhoz is. Mindez azt jelenti, hogy a szenátor elképzelései szerint 35,9 milliárd dollárt kellene kifizetnie a szállodaláncnak. Ez 10 203 milliárd forintnak felel meg. Schumer szerint most az a legfontosabb, hogy minimalizálják az adatszivárgás következményeit.

A Marriott egyelőre nem reagált a szenátor felvetésére, ami ekkora mennyiségű pénz és egy ilyen súlyos hackertámadás esetében érthető is. Bár az útlevélszám önmagában nem alkalmas arra, hogy hamis útlevelet állítsanak ki vele, más adatokkal együtt felhasználva már igen nagy veszélyt jelenthet az érintettekre nézve.

Az eredeti cikket a HVG oldalán lehet elolvasni!

Tovább az eredeti cikkhez!
Vissza a hírekhez!